Olet nyt mahdollisesti jo usean vuoden miettinyt minkä haluat ensimmäiseksi tatuoinniksi tai ehkä idea on syntynyt vasta hiljattain, mutta se on satavarmaa että haluat tämän kyseisen kuvan ihollesi pysyvästi, mutta et ole koskaan lähestynyt tatuoijaa tai käynyt tatuointiliikkeessä ennen. Nämä molemmat ajatuksena saattavat vähän jännittääkin, etkä ole ihan varma miten toimia seuraavaksi tatuointi-ideassasi eteenpäin. Tässä on kattava ja yksityiskohtaisesti kuvattu versio siitä, miten toimia silloin kun haluaa ensimmäisen tatuoinnin ihollensa!

ENSIMMÄINEN VAIHE: Taustatutkimus

Olet ehkä löytänyt netistä kuvan joka inspiroi tatuointiasi tai kerännyt kokonaisen kansion niistä. Tatuointisi tulee todennäköisesti edustamaan jotain tiettyä tatuointityyliä. Tatuointityylejä on nykyään olemassa valtava ja värikäs kirjo ja niille löytyy asuinpaikastasi riippuen omat erikoistuneet tekijänsä. Ensimmäinen askel on tehdä taustatutkimusta asuinalueesi artisteista tai mikäli haluat laajentaa vaihtoehtoja, etsit artistia myös muista lähikaupungeista tai vaikkapa rapakon toiselta puolen. Mahdollisesti et halua kuitenkaan mennä niin äärimmäisyyksiin heti ensimmäisellä kertaa ja lähiseutusi tatuoijat kelpaavat oikein hyvin.

TOINEN VAIHE: Porfolioihin tutustuminen ja artistia lähestyminen

Olet nyt selannut läpi artistien portfolioita Instagramissa ja muissa somekanavissa tai selannut studioiden nettisivuja ja ajattelet sopivan tekijän löytyneen (vinkki: Instagram on nykyään paras kanava artistien ja heidän päivitettyjen portfolioiden löytämiseen). Seuraava askel on rohkeasti lähestyä tätä artistia etsimällä hänen yhteystietonsa ja ottamalla tähän yhteyttä artistin toivomaan tapaan, tässä tapauksessa Krunikan Leimassa täyttämällä yhteydenottolomakkeen Krunan nettisivuilla ja täyttämällä siihen pyydetyt tiedot. Krunikan Leiman shop manager ja ajanvarauksia hoitava Evy vastaa viestiisi seuraavan viikon sisällä. Ensimmäisessä yhteydenotossa on hyvä kertoa ainakin nämä asiat viestikenttään: tatuoinnin aihe, sijainti, arvioitu koko senttimetreissä, värit ja liitteenä mahdollinen referenssikuva.

KOLMAS VAIHE: Artistin vastaaminen ja jatkotoimenpiteet

Artisti, jota lähestyit, arvioi projektisi ja ottaa sen todennäköisesti vastaan jos se onnistuu tehdä hänen tatuointityylillään. On myös artisteja, jotka tekevät useampia eri tyylejä ja joillain artisteilla on myös tapana suositella toisiaan, toisin sanoen artisti voi mahdollisesti auttaa myös tekijän löytymisessä joko omassa studiossaan tai muissa tatuointistudioissa, jos hän arvelee että joku toinen tekijä voisi olla parempi vaihtoehto tähän projektiin. Krunikan Leimassa Evy toimii artistien yhteyshenkilönä ja ohjaa projektit artisteille, järjestää konsultaatiot ja varaa ajat kalenteriin. Evy myös auttaa mielellään artistin jatkoetsinnöissä, mikäli sopivampi tekijä voisi löytyä muualta.

NELJÄS VAIHE: Viestittely, konsultointi ja varausmaksu

Viestittelet tarvittavat tiedot artistisi tai studion shop managerin kanssa ja saat ehkä kutsun konsultointiin tapaamaan artistia paikan päällä liikkeellä tai aika varataan jo nyt kalenteriin. Konsultoinnissa teette suunnitelman tatuoinnista, tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole yleensä mahdollista saada vielä varsinaista luonnosta tatuoinnista, vaan silloin vasta käydään keskustellen tarkemmin toiveet tatuoinnista läpi. Tatuoija antaa hinta-arvion ja ottaa tarvittaessa mittoja tulevan tatuointisi alueesta. Kun suunnitelma on sovittu ja ollaan samalla aaltopituudella, tatuoija ottaa ehkä lopuksi varausmaksun, joka hyvitetään tatuoinnin hinnasta (tai sitten ei hyvitetä). Krunikan Leimassa konsultointi kestää yleensä 10-30min, silloin tapaat tatuoijasi kasvotusten kahvittelun/teehetken merkeissä ja hän ottaa lopuksi 200 euron varausmaksun, jonka hyvittää ensimmäisenä tatuointipäivänä kuvan kokonaishinnasta (esim. hinta-arvio tatuoinnille on 700€, varausmaksu toimii etukäteismaksuna siitä, maksat tatuointipäivänä 500€).

VIIDES VAIHE: Ajan vahvistaminen ja h-hetken odottaminen

Konsultoinnissa aika sovitaan kalenteriin tai kuten Krunikan Leimassa, shop manager Evy on yhteydessä päiväehdotuksista sähköpostitse yleensä heti seuraavana päivänä konsultoinnista tai seuraavien parin päivän aikana. Evy lähettää vielä sähköisen tatuointisopimuksen allekirjoitettavaksi sähköpostiisi, jossa luetellaan tatuoinnin ottamisen ehdot Krunikan Leimassa.

 

Sitten ei muuta kuin odotellaan! Odotusaika riippuu tatuoijan kalenterin tilanteesta, yleensä puhutaan kuukausista, maailmankuuluilla artisteilla jopa vuosista, mutta aika on mahdollista saada myös heti seuraavalle viikolle.

TATUOINTIAIKA – kuinka valmistun?

Tatuointia ottamaan tullessa ei tarvitse itseään valmistella sen kummemmin, mutta hyvät yöunet ja aamupala ainakin pystyvät edesauttamaan sitä, ettei tatuointia ottaessa huono olo iske niin nopeaa tai rajusti mitä ilman näitä voisi tapahtua. Kuitenkaan nekään eivät välttämättä takaa asiaa, sillä tatuointikipu on hyvin yksilöllinen kokemus ja riippuu myös tatuoinnin sijainnista (esim. olkavarsi on yleisesti helppo pala purtavaksi, selkä ja kyljet ovat kivuliaimmat paikat). Se on totta, että toisilla on parempi kipukynnys kuin muilla. Tatuointikipu on kuitenkin sellaista, jonka kuka vain pystyy kestämään kun siihen oikein asennoituu. Sitä voisi kuvailla sellaiseksi, että jokin raaputtaa ihosi pintaa. Se voi välillä vihloa ja välillä kutittaa. Oleellista on muistaa pitää hengitys tasaisena ja verensokerit päivän mittaan kartalla – suositeltavaa on siis ottaa mukaan evääksi jotain sokeripitoista juomaa tai purtavaa, erityisesti jos koko päivän sessio kyseessä. Krunikan Leimassa on tarjolla ilmaisia mehuja, joita voi juoda päivän mittaan.
Jos tiedossa on koko päivän sessio (n. 6-7h), niin kannattaa varata mukaan myös muuta evästä, esim. joku valmisruoka/hedelmiä/välipalapatukoita tms. Krunikan Leiman lähistöltä löytyy myös ruokakauppoja ja -paikkoja, jossa voi tauolla käydä poikkeamassa.

 

Oman mukavuuden vuoksi suosittelemme laittamaan päälle tai ottamaan mukaan löysät ja lepposat vaatteet, joissa kelpaa oleskella istuen tai maaten pitkiäkin aikoja. Valitse vaatteet myös sen mukaan, mihin kehon sijaintiin tulet ottamaan tatuointia (esim. jos tulet ottamaan reisitatskaa, ota shortsit mukaan). Oman viihtyvyyden vuoksi hyviä tapoja saada aika kulumaan on ottaa mukaan tabletti jos löytyy ja katsoa päivän mittaan esim. jotain sarjaa tai videoita. Puhelin toimii myös oivallisena viihdyttäjänä. Toiset ottavat mukaan kirjoja. Erityisesti kun kyseessä on koko päivän sessio, siihen kannattaa asennoitua rentouttavana vapaapäivänä (lukuunottamatta ei-välttämättä-niin-rentouttavaa kipua) :)

 

Krunikan Leimassa ei tehdä tatuointeja juopuneille tai huumeiden vaikutusten alaisena oleville henkilöille, eli tule selvinpäin paikalle. Tule sovittuna kellonaikana, eli jos aika on klo 11.00 niin tule mielellään tasan klo 11.00, ei varttia aiemmin tai myöhemmin. Sinun ei tarvitse sheivata tatuoinnin aluetta ihokarvoista etukäteen, tatuoija tekee sen puolestasi. Jos sairastut juuri ennen tatuointiaikaa, vaikka pieneen flunssaankin niin suositeltavaa on siirtää aikaa myöhemmäksi, sillä kipeänä ollessa vastustuskyky ja tatuoinnin otto eivät ole ihanteellinen yhdistelmä. Varaudu Krunikan Leimaan tullessa korttimaksuun, emme vastaanota käteistä. Henkistä taustatukea (1 henkilö) on ok ottaa mukaan Krunikan Leimaan.

 

 

Haluan tatuoinnin – miten toimin?

 LATAA KUVA (3497 X 3510) Aineiston käyttöoikeudet CC BY 4.0 Mitä merkintä tarkoittaa? Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat lisensoidaan Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) -lisenssillä. Kuvia voi käyttää vapaasti, mutta kuvan käyttäjällä on vastuu mm. tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Käytön yhteydessä on mainittava kuvaaja (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseo. Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon. LISÄÄ Tämän aineiston tarjoaa Helsingin kaupunginmuseo Pihlajasaari, Elannon konttorihenkilökunnan kesähuvila Tuntematon, Valokuvaaja 1950–1959 Pihlajasaari, Elannon konttorihenkilökunnan kesähuvila. Nainen lukee pöydän ääressä. -- negatiivi, nitraatti, mv

  1. Tee taustatutkimusta alueesi tatuoijista ja tutustu heidän tatuointityyleihin esim. Instagramissa tai nettisivuilla
  2. Ota yhteyttä tatuoijaan joka vaikuttaa hyvältä esim. Instagramin yksärillä, sähköpostilla tai nettisivujen lomakkeella (artistista riippuen)
  3. Kerro yhteydenotossa ainakin tatuoinnin aihe, sijainti, koko, värit ja liitä mukaan referenssikuva, jos löytyy
  4. Artisti vastaa viestiisi tietyn ajan kuluessa ja kertoo miten asiassa edetään seuraavaksi
  5. Saat ehkä kutsun konsultointiin artistin kanssa tai aika varataan jo tässä vaiheessa kalenteriin
  6. Konsultonnissa teet suunnitelman yhdessä tatuoijasi kanssa suullisesti tai kirjallisesti, yleensä tässä vaiheessa ei saa vielä tatuoinnista piirrettyä luonnosta
  7. Konsultoinnin päätteeksi maksat ehkä varausmaksun ja aika varataan konsultoinnin jälkeen kalenteriin
  8. Saavu tatuointipäivään hyvin nukkuneena ja aamupalan syöneenä, varaa mukaan evääksi sokeripitoista juomaa ja jotain purtavaa. Ota mukaan löysät ja lepposat vaatteet. Viihdykkeeksi ja ajankuluksi esim. puhelin, tabletti tai kirja.