Vuosi vuodelta tuntuu, että tatuoinnit yleistyvät yhä enemmän ja tänäkin hellekesänä saattoi huomata yhä useammalla löytyvän kuva jos toinenkin kehostaan, tyylejä laidasta laitaan. Vielä 1990- ja 2000-luvun alun välimaastossa lähes ainoa tiedetty tatuointityyli (ainakin Suomessa) tuntui olevan vanha kunnon tribaali, jonka tyylin valmiita designeja pystyi nappailemaan tatuointilehdistä omaa ihoa koristamaan ja uskottavuutta nostamaan. Vielä tuolloin suurin osa tyypeistä eli todennäköisesti siinä käsityksessä, että tatuoinnit kuuluvat ainoastaan merimiesten, vankien, jengiläisten ja muiden alamaailman ja valtavirtaa vastustavien tyyppien kulttuuriin, kuten ne ovatkin alunperin kuuluneet palaten länsimaisten tatuointien historiassa taaksepäin.

 

Nyt eletään vuotta 2018 ja tätä nykyistä tilannetta tarkastellessa voisi sanoa, että eletään oikeaa tatuointimaailman kulta-aikaa. Tatskat tuntuvat normalisoituvan huimaa vauhtia. Ne eivät ole enää Suomessa niin suuri piilottamisen aiheinen tabu lähipiirissä tai työpaikalla. Niitä voi nähdä jokaisella; julkkiksesta tavalliseen tallaajaan, varhaisaikuisesta rokkimummiin. Niistä löytyy tietoa, artikkeleita, kuvia, ne ovat helposti löydettävissä ja törmättävissä. Suurimmista kaupungeista löytyy kymmenistä satoihin tatskaliikkeitä. Tässä tatskojen villissä vallankumouksessa normalisoitumisen myötä kysyntä on tietysti lisääntynyt, kuin myös eri tatskatyylien värikäs kirjo. Jos eletään sen kokoisessa kaupungissa kuin esimerkiksi Helsinki, löytyy lähes jokaiselle tatuointityylille oma siihen erikoistunut tekijänsä. Puhumattakaan koko maailmasta. Tietoisuus myös muun maailman kuin oman maan tatuointiartisteista on levinnyt Instagramin ja muiden somekanavien myötä. Tunnollisimmat tatskojen ottajat matkustelevatkin ympäri maailmaa päästäkseen lempiartistinsa neulan alle ja myös itse artistit vierailevat muissa liikkeissä jättämässä merkin taiteestaan maailmalle.

 

Tässä uudessa blogisarjassa esittelen tämän hetken tunnetuimpia tatskatyylejä, niiden historiaa, ominaispiirteitä kuvineen ja johtavine artisteineen. Ensimmäisenä vuorossa on yksi vanhimmista tatskatyyleistä, joka on pitänyt pintansa ja suosionsa tähänkin päivään asti. Kyseessä on old school/traditional!

OLD SCHOOL – LÄSKII LINJAA JA FLÄTTII PINTAA

 

Old schoolin juuret palaavat ajassa taaksepäin 1920-luvulle, jolloin niiden tietoisuus ja suosio lähti nousuun Jenkeissä merimiesten vastakulttuurissa. Old schoolin pioneeriksi kutsutaan Norman ”Sailor Jerry” Collinsia, joka toisen tatuointilegendan Gib ”Tatts” Thomasin avustuksella oppi tatuointikoneen käytön ja joka laivastosta päästyään asettui Honoluluun ja pisti siellä pystyyn oman tatuointisalonkinsa. Tatuoinnit Sailor Jerrylle olivat tulleet tutuksi hänen Polynesian reissuillaan, jossa tatuointien juuret ulottuvat jopa 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua taaksepäin. Elettiin toisen maailmansodan aikaa ja yli 12 miljoonaa jenkkiä oli asepalveluksessa. Honolulu oli mesta, jossa merimiehet viettivät välillä lomansa ja lukuisten baarien, bordelleiden ja muiden huvitusten lisäksi tatuointisalongit löysivät paikkansa rannikolla.

 

”Vahva yksinkertaisuus on perussävel hyvään designiin.”

– ”Bold simplicity is the keynote to good design.” – Sailor Jerry, 20. marraskuuta, 1970

 

Tämä Sailor Jerryn sitaatti kiteyttää hyvin old schoolin oleellisimmat piirteet, jotka ovat designin paksulinjaisuus ja yksinkertaisuus. Tunnettuihin piirteisiin kuuluvat myös tasaiset ja yhtenäiset väripinnat. Syyksi, miksi designit ovat niin yksinkertaisia ja paksulinjaisia, voidaan kutsua old schoolin syntyvuosien aikaisten tatuointikoneiden ja musteiden laatua. Kun designit tehtiin paksuina ja yksinkertaisina, pystyttiin takaamaan parhaiten se että kuvat pysyivät hyvänä iholla myös ajan kuluessa. Toinen syy oli se, etteivät old schoolin esi-isät olleet välttämättä taiteellisesti niin taidokkaita jotta olisivat pystyneet luomaan yksityiskohtaista ja huoliteltua jälkeä ja kolmas syy oli sen aikaisten stencilien (=siirtokuva, joka laitetaan iholle ennen tatuoimista) paksuus ja nopeasti kuluvaisuus.

 

Nykyisestä old schoolista löytyy aiheita ja teemoja laidasta laitaan, mutta tyypillisimpiä ja suosituimpia old school kuva-aiheita ovat ainakin laivat, linnut, pin up -tytöt, ankkurit, käärmeet, pääkallot, sydämet, tikarit, ruusut, nopat, pistoolit, tähdet, kirsikat ja merenneidot. Näille aiheille on luotu myös aikoinaan oma syvempi merkityksensä, yleensä ne ovat symbolisoineet taakseen jonkun merkittävän tapahtuman kantajansa elämässä ja toimineet muistona tälle niistä.

 

Suosittelemme tsekkaamaan nää old school-artistit maailmalla:

Bert Krak, Bob Geerts, Dan Santoro, Rich Hadley, Paul Dobleman, Joe Ellis, Matthew Houston, Theo Mindell, Juho Sipilä, Jay Watkins

 

Lähteet ja kuvat:

https://sailorjerry.com/en/

http://mooreatattoo.com/polynesian-tattoo/

https://www.tattooers.net/a/old-school-tattoo-history-exploration/

 

Sailor Jerry, old schoolin pioneeri
Sailor Jerry, old schoolin pioneeri

 

Sailor Jerryn laiva flash-setti
Sailor Jerryn laiva flash-setti

 

Sailor Jerryn aasialaishenkinen flash-setti
Sailor Jerryn aasialaishenkinen flash-setti