Tatuoinnin hoitamisessa oleelliset tekijät ovat tatuoinnin peseminen ja puhtaana pito, rasvaaminen ja tiettyjen aktiviteettien välttäminen ensimmäisten parin viikon aikana, jossa tatuointi voi altistua tulehdukselle tai vastaavalle, joka hidastaa paranemisprosessia. Näillä ohjeilla voit taata tatuointisi parantuvan niin kuten pitääkin ja luot sille myös valoisan tulevaisuuden!

Ensimmäinen päivä tatuoinnin kanssa

Kun tatuointi on saatu valmiiksi, tatuoija rasvaa ja kiertää sen ympäri kelmulla, jonka voit ottaa pois noin 2-12 tunnin päästä, riippuen seuraavasta tilanteestasi mutta suosittelemme ottamaan sen pois noin parin tunnin kuluttua (ja tätä pidemmän ajan voit pitää kelmua jos menet tatuoinnin oton jälkeen heti nukkumaan).  Tatuoijamme käyttävät myös pienemmissä tatuoinneissa haavakalvoa, joka voi olla kuvan päällä 2-3 päivää, eikä tänä aikana tatuoinnille tarvitse tehdä mitään. Jos haavakalvo lähtee kuitenkin irtoamaan itsekseen ennen tatuoijasi suosittelemaa aikaa tai kudosnestettä alkaa kertyä paljonkin haavakalvon sisään (normaalia), ota se pois ja ala hoitamaan tatuointia.

 

Hoidat tatuointiasi huuhtelemalla sen haalealla vedellä ja kuivaamalla puhtaalla pyyhkeellä tai talouspaperilla ja rasvaamalla kevyellä kerroksella tatuoijasi suosittelemalla rasvalla. Tatuointi on verrattavissa avohaavaan, joten suosittelemme tatuoinnin puhtaana pidon takia valitsemaan tatuoinnin kuivaamiseen oman pyyhkeensä, vaihtamaan puhtaat lakanat ja vaatteet päälle ym. Käytä löysiä vaatteita tatuoinnin alueelta, jotta tatuointi saa hengittää eikä hankaudu ikävästi. Tatuoinnin rasvaamiseen Krunikan Leima suosittelee yleisesti käyttämään hajustamatonta sheavoita tai Hustle Butter ja Believa -merkkien tatuointeihin erikoistuneita hoitorasvoja, joita on myynnissä liikkeellä. Sheavoi ja Hustle Butter ovat koostumukseltaan rasvamaisia, Believa emulsiomaista. Kaikki nämä on todettu toimiviksi sillä tapaa, että ne levittyvät ja kuivuvat nopeasti, eivät tahraa niinkään vaatteita ja ne ovat myös vegaanisia vaihtoehtoja.

 

Ensimmäisenä yönä mennessäsi nukkumaan, rasvaa ja kelmuta tatuointi uudestaan ja ota se aamulla herätessäsi pois. Uusi tatuointi voi yön aikana nukkuessa valua hieman ylimääräistä mustetta pois ja kelmu siis suojaa lakanoitasi musteen jättämiltä jäljiltä (vinkkinä: Jos tatskoja tulee otettua useampi, kannattaa valita ihan omat tatskalakanansa, joille ei oo niin väliä jos vähän musteesta tahriintuu!). Se voi myös tarttua kokonaan lakanaan, jos olet nukkunut sen päällä, mutta lähtee kyllä siitä pois, joskin se voi tuntua vähän ikävältä. Älä kuitenkaan käytä kelmua muulloin kuin ensimmäisenä yönä. Tatuoinnin on tärkeää haavan lailla saada hengittää vapaasti ja kelmutus estää tätä tapahtumasta. Suojaa tatuointi kuitenkin kelmulla rasvauksen jälkeen ensimmäisten päivien aikana työpäivän ajaksi, jos olet sellaisessa työssä, jossa se voisi likaantua tai hankautua päivän aikana.

 

Seuraavat pari viikkoa tatuoinnin kanssa

Hoida tatuointia pesemällä ja rasvaamalla 1-2 kertaa päivässä tai aina silloin kun tatuointi tuntuu kuivalta. Tatuointi parantuu kuoriutumisvaiheesta arviolta 2-3 viikon kuluessa, voi mennä muutama päivä kauemminkin. Tatuoinnin voisi sanoa täysin parantuneen noin 4-5 viikon päästä. Ehdottomat kiellot mitä tehdä näiden parin kolmen viikon aikana ovat raskas urheilu, uiminen, saunominen, solariumissa käynti ja auringonotto (jos joudut kuitenkin altistumaan auringolle, käytä aurinkorasvaa, jossa on korkea suojakerroin). Nämä kaikki voivat altistaa tatuointisi tulehdukselle, palamiselle, märkimiselle, hikoilulle jne ja ne estävät paranemisprosessin etenemistä.

 

Tatuointi voi hieman punoittaa ja kuumottaa ensimmäisten päivien aikana, joka on normaalia. Kuluvien päivien aikana tatuointi alkaa kuoriutua puskemalla ylimääräistä mustetta ulos, älä kuitenkaan revi tätä ruven näköistä kohoumaa, sillä muste voi ikävimmässä tapauksessa lähteä siitä kohtaa kokonaan pois. Anna sen irtoutua itsekseen suihkun tai rasvaamisen yhteydessä. Tatuointi voi kutista välillä ilkeästikin, mutta älä kuitenkaan raavi tatuointia likaisilla kynsilläsi. Vinkkinä: voit helpottaa kutinaa nopeasti läpsyttelemällä kämmenelläsi tatuointia, herätät tällöin varmasti kanssaolijoidesi huomion ja kuuluu hauska äänikin!

 

On todettu, että tatuoinnit parantuvat myös siten, ettei niille tee kerrassaan yhtään mitään, kuten haavat yleensäkin. Suosittelemme kuitenkin erityisesti ensimmäisten kuvien yhteydessä rasvaamaan, mutta voit myös kokeilla tätä tatuoinnin ignooramista ja kokeilla kumpi parantelutapa sopii sinulle paremmin.

 

Tatuoinnin tulevaisuus

Tatuoinnista on tullut nyt osa ihoasi ja oma hoitamisesi sen alkutaipaleella ja jälkihoito tulevaisuudessa linkittyvät sen värien, laadun ja linjojen pysyvyyteen. Ajan myötä tatuoinnin päälle uusiutuu ihokerroksia ja värit haalenevat hieman sen ensimmäisen päivän intensiivisyydestä. Aurinko on pääsyyllinen tatuointien haalenemiseen, joten suojaa tatuointi aurinkorasvalla altistuessasi auringolle. Rasvaa tatuointia silloin tällöin estääksesi ihoa siltä alueelta kuivumasta.

 

Jos tatuoinnin hoidon aikana tai kaukana tulevaisuudessa ilmenee tulehtumisen oireita tai jotain muuta, joka hidastaa paranemisprosessia tai on ilmennyt vasta vuosien päästä, älä epäröi ottaa yhteyttä tatuoijaasi. Tatuoijasi haluaa olla tietoinen, mikäli ongelmia ilmenee.

 

Krunikan Leimassa on tatuoinneissa takuu ja niihin kuuluu 1 ilmainen korjausaika tatuoinnin oton jälkeen, aikaisintaan 4-5 viikon päästä, kun se on täysin parantunut. Tatuoijasi mielellään myös näkee kuinka kuva on parantunut, joten lähetä kuvaa tatuoijallesi tai tule käymään studiolla paikan päällä sovittaessa tai vaikka ohikulkumatkallakin!

Tatuoinnin hoitamisen ABC

LATAA KUVA (3064 X 3543) Aineiston käyttöoikeudet CC BY 4.0 Mitä merkintä tarkoittaa? Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat lisensoidaan Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) -lisenssillä. Kuvia voi käyttää vapaasti, mutta kuvan käyttäjällä on vastuu mm. tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Käytön yhteydessä on mainittava kuvaaja (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseo. Jos sinulla on kysyttävää, tutustu tarkempiin käyttöehtoihin tai ota yhteyttä Helsingin kaupunginmuseoon. LISÄÄ Tämän aineiston tarjoaa Helsingin kaupunginmuseo Terveydenhoitaja ottaa naiselta verikoetta Malmin terveysasemalla. Tuntematon, Valokuvaaja 1940–1959

TEE NÄIN:

 1. Poista kelmu tatuoijasi suositteleman ajan jälkeen tai pidä haavakalvoa pari päivää
 2. Puhdista tatuointi haalealla vedellä, taputtele puhtaalla pyyhkeellä/talouspaperilla kuivaksi ja rasvaa kevyellä kerroksella
 3. Suojaa tatuointi kelmulla ensimmäisen yön ajaksi rasvauksen jälkeen
 4. Pese ja rasvaa tatuointi 1-2 kertaa päivässä parantumisaikana tai aina silloin kuin tatuointi tuntuu kuivalta
 5.  Suojaa tatuointi kelmulla työpäivän ajaksi seuraavien päivien aikana, jos työssäsi tatuointi voi likaantua tai hankaantua
 6. Käytä tatuoinnin alueelta löysiä vaatteita parantumisaikana
 7. Jatka tatuoinnin hoitamista parantumisen jälkeen suojaamalla se auringolta aurinkorasvalla ja rasvaamalla aluetta silloin tällöin

 

ÄLÄ TEE NÄIN SEURAAVIEN 2 VIIKON AIKANA:

 1. Älä revi tatuointia kuoriutumisvaiheessa
 2. Älä raavi tatuointia
 3. Älä harrasta raskasta liikuntaa
 4. Älä ota aurinkoa
 5. Älä käy solariumissa
 6. Älä käy uimassa
 7. Älä käy saunassa
 8. Älä koske tatuointiin likaisilla käsillä
 9. Älä sheivaa tatuoinnin aluetta
 10. Älä pese tatuointia tujulla saippualla
 11. Älä pidä kelmua muulloin kuin ensimmäisenä yönä