Tatuointityylit -blogisarja jatkuu pienen tauon jälkeen! Ensimmäisenä vuorossa oli yksi vanhimmista tyyleistä, old school/traditional. Tämän perinteisen tatuointitekniikan ja historiallisten taideliikkeiden innoittamana syntyi oma uusi tatuointityylinsä, neo traditional!

NEO TRADITIONAL – YLELLISTÄ ESTETIIKKAA JA KUVITUSMAISIA KUVIA

1970-luvun alkupuolen Amerikassa old school/traditional oli jatkanut eloaan ainoana lännessä tunnettuna tyylilajinaan, kunnes kuvioihin astui traditional-pioneerin Sailor Jerrynkin mentoroituna ollut artisti Ed Hardy. Hän tutustui tatuointien maailmaan jo teini-iässä ja vietti aluksi usean vuoden kierrellen eri tatuointistudiota ympäri Amerikkaa ja Kanadaa, tavoitteenaan kehittyä teknisesti ja luoda ennen pitkää oma henkilökohtainen tyylinsä. Suurimmalla osalla sen ajan tatuoijista Jenkeissä ei ollut vielä aiempaa taitelijataustaa, mutta Hardy oli opiskellut taiteita ja valmistunut taidegraafikoksi. Hardy teki Sailor Jerryn kannustamana opintomatkoja Japaniin, jossa viipyi useamman kuukauden japanilaisen tatuoijamestarin Horihiden opeissa. Hän oppi japanilaisen tatuointitaiteen salat ja sen inspiroimana Hardy alkoi tuoda omiin traditional designeihinsa mukaan japanilaisia elementtejä, ottaen merkittävän edistysaskeleen tatuointityylien kehityksessä. Hardy oli myös ensimmäinen artisti, joka avasi pelkästään tilaustöitä ottavan tatuointistudion 1975-vuoden San Franciscoon (tähän mennessä tatuointeja oltiin tehty valmiista flasheista).

 

Hardyn inspiroimana myös muut artistit alkoivat viedä tatuointitoimintaansa uusille leveleille. 1970-luvulta eteenpäin tatuointien yleistyessä ja tatuointimusteiden ja -koneiden vaihtoehtojen lisääntyessä, traditionalista oli alkanut kehittyä yksityiskohtaisempi pikkusiskonsa neo traditional.

 

Neo traditionalin tekniikka pohjautuu hyvin vahvasti traditionaliin, mutta eron tuo runsaampi värien käyttö ja varjostustekniikka. Toisin kuin traditionalin tasaisissa väripinnoissa, tietyssä väripaletissa pysymisessä ja linjojen tasapaksuudessa, neo traditionalissa värimaailmoja on enemmän, linjojen paksuudet vaihtelevat ja kuviin tuodaan syvyyttä ja realistisempaa tuntumaa varjostamalla. Yhteistä näille tyyleille on myös mustat linjat ja lähietäisyydeltä sommitellut designit.

 

Molempien tyylien kuvissa esiintyy paljon samoja aiheita, mutta neo traditionalia on myös inspiroinut historialliset taidesuuntaukset, kuten japanilaisesta taiteesta vaikutteita ottanut 1880-luvun art nouveau/jugend ja sitä seuranneen 1920-1930-lukujen art deco. Art nouveaulle ovat ominaista koristeellisuus, historiallisuus ja luonnonläheiset aiheet, erityisesti kasvien ja kukkien kaarevat muodot. Art deco on modernimpi näkemys art nouveausta geometrisine ja teollisine muotoineen.

 

Nykypäivänä neo traditionalissa näkee aiheina erityisesti naisia, eläimiä ja luontoa. Se on yksi suosituimmista tatuointityyleistä tällä hetkellä maailmalla, mutta eipä tuo ihmekkään – tyylinä se on hyvin monipuolinen, esteettinen ja varioitava!

 

Myös Krunikan Leimassa Klaudia Kujansuu tekee neo traditionalia, lisäksi vierailijoina käy vuosittain Euroopan johtavia neotraditional-artisteja kuten Monika Boo, Candy Ink ja Evil Yvonne!

 

Suosittelemme tsekkaamaan myös nää neo traditional-artistit maailmalla:

Justin Hartman, Emily Rose Murray, Fru Duva

 

Lähteet:

https://deyoung.famsf.org/exhibitions/ed-hardy

https://www.forbes.com/sites/jonathonkeats/2019/07/08/don-ed-hardy-tattoo/#28a139505da8

https://www.vice.com/en_us/article/wd75bb/talking-ink-needle-and-paint-with-legendary-tattoo-artist-don-ed-hardy-456

https://www.tattoodo.com/guides/styles/neo-traditional

https://en.wikipedia.org/wiki/Art_Nouveau

https://en.wikipedia.org/wiki/Art_Deco

 

 

Ed Hardy v. 1975 San Franciscon studiossaan
Ed Hardy v. 1975 San Franciscon studiossaan

 

Krunikan Leiman Klaudian neotraditional nainen
Krunikan Leiman Klaudian neotraditional nainen

 

Monika Boon neotraditional kettu
Monika Boon neotraditional kettu