Krunikan Leima on vegaaniystävällinen tatuointiliike, joka heijastaa meidän omaa arvomaailmaa. Työntekijöistämme kolme ovat vegaaneja ja yrityksenä olemme mm. Animalian kannatusjäsen. Meille tulee melko usein kyselyitä liittyen tatuoinnin vegaanisuuteen, erityisesti käyttämistämme tatuointimusteista – sisältävätkö ne eläinperäisiä aineita. Tatuoinnin vegaanisuus tuntuu tulevan yhä enemmän tärkeämmäksi ja kirjoitan nyt tähän alle kysymys-vastaus -tyylisen tietopaketin vegaanisesta tatuointiprosessista, joka koskettaa meidän liikettä ja ihan yleiselläkin tasolla.

Ovatko tatuointimusteenne vegaanisia?

Kyllä. Yleisesti kaikki suuret tatuointimustevalmistajat käyttävät musteissaan kasviperäistä glyseriiniä, eli laadukkaat tatuointimusteet ovat vegaanisia, mutta poikkeustapauksia voi myös löytyä. Meillä kuitenkin kaikki musteet ovat aina varmasti vegaanisia. Käytämme Eternalin (USA), Dynamicin (USA) ja World Famousin (USA) musteita.

 

Mikä tatuoinnin teossa voi olla sitten epävegaanista?

Ennen tatuoimisen aloittamista iholle laitettava siirtokuva, ”stencil”, usein sisältää eläinperäistä lanoliinia. Suoja-aine, ”snakeskin”, joka laitetaan valmiin tatuoinnin päälle lopuksi voi olla epävegaaninen, sekä ihodesi jota käytetään tatuoinnin puhdistuksessa. Me käytämme Spirit Tattoon (USA) Vegan Thermal stencileitä ja Liquid Dynamiten (Saksa) siirtokuva-aineutta, snakeskiniä sekä ihodesiä, jotka ovat vegaanisia. Tatuoinnin puhdistuksessa käytettävä saippua, ”green soap”, voi olla epävegaaninen. Käytämme Pantheran (Italia) saippuaa ja Inkeezen (USA) tatuointivoidetta, molemmat vegaanisia. Meillä on studioilla myös saatavilla Believan (Saksa) tatuoinnin jälkihoitotuotteet. Nämä kaikki edellämainitut kursivoidut tuotteet voivat siis olla tatuoinnin teossa epävegaanisia.

 

Eli Krunikan Leimassa saa täysin vegaanisen tatuoinnin?

Pääasiallisesti kyllä. On kuitenkin tiettyjä asioita, joista emme mene vegaanisuuden puolesta täysin takuuseen ja joudumme tekemään kompromisseja. Esimerkiksi emme tiedä tatuointikoneidemme valmistusprosessien kaikista vaiheista, onko siellä mahdollisesti käytetty jossain vaiheessa jotain eläinperäistä ainesosaa. Tatuointineulojen valmistuksesta emme mene myöskään takuuseen, mutta suosimme eurooppalaisia neulavalmistajia Kwadronia (Puola) ja Cheyennea (Saksa). Höylät (ihokarvojen poistoon) saattavat sisältää eläinperäisen valmistusvaiheen. Antibakteeriset käsidesit ovat mahdollisesti vegaanisia, mutta tästä ei ole vahvistusta valmistajalta.

Syytä on myös mainita, että milläkään näistä tässä postauksessa mainituista tatuointituotteista tai -välineistä ei ole sertifikaattia vegaanisuudelle, esim. Leaping Bunnya. Meidän luottamus siis pätee ”vegan” -lätkään tuotteessa ja valmistajan vastuullisuuteen, jonka takia pyrimmekin pääasiassa käyttämään EU:n sisällä valmistettuja tuotteita, joita valvotaan.

 

Mites toi muu eettisyys ja ekologia?

Pyrimme aina mahdollisimman ekologiseen vaihtoehtoon, mutta joudumme käyttämään kertakäyttöistä muovia tatuointipisteiden, tatuoijan ja asiakkaan suojaamiseen puhtaasti hygieniasyistä, joten esim. pestävät kestoliinat eivät olisi vaihtoehto, koska eivät ole hygieenisiä. Kierrätämme studioillamme paperi-, pahvi-, metalli- ja lasijätettä. Jatkossa alamme kierrättämään myös bio- ja muovijätettä, sekä säästämään sähköä pitämällä turhat valot ja laitteet pois päältä!

 

Meiltä saa siis vegaanisen tatuoinnin kaikilta niiltä osin mihin pystymme itse vaikuttamaan, mutta tulemme vastaan siinä jos hygieenisyys, asiakkaan tai tatuoijan turvallisuus on vaarassa.